Sök på hela sajten

Länkar

Utbildning och kunskap

 

Med språkträning menar jag ett lite mer lekfullt sätt att öva sin språkförmåga än med regelrätta språkkurser. Länkar till språkkurser finns på sidan Språkkurser. Länkar till sajter med hjärngymnastik och minnesträning finns på sidan Hjärngympa.

 

Betapet

Betapet är internetversionen av Alfapet, eller Scrabble som det heter på engelska. Det är ett ordspel där man ska fläta samman ord på ett spelbräde med hjälp av bokstavsbrickor. Kräver medlemskap och inloggning.

 

European Day of Languages - Language Quiz

Frågesporter om språken inom EU, inklusive teckenspråk.

 

EUs dagliga frågor

Kluriga frågor om europeiska språk. En ny fråga publiceras varje dag, och man kan också gå till tidigare frågor. Länken går till frågan på svenska, men man kan välja att få frågan på alla EUs språk.

 

Flash Cards

Flash cards, eller bildkort, är ett bra sätt att träna sig i språk. Här finns över 82 miljoner (!) bildkort i olika ämnen, men länken går direkt till språkavdelningen, där man kan söka kort på över 100 språk. Man kan filtrera kort med eller utan bilder och det finns olika sätt att träna med korten. Man kan också skapa egna kort, vilket kräver inloggning.

 

Free Rice

Frågesport om engelska ord med flervalssval. För varje ord man har rätt donerar sajten via FN tio risgryn till svältande i världen. En fantastisk idé: bara genom att träna sitt engelska ordförråd ger man mat åt hungrande! Ingen inloggning krävs.

 

Grammar games and quizzes in many languages

Dansk universitetssajt på engelska med massor av spel och frågesporter på många språk, som alla handlar om grammatik.

 

Interactive Quizzes

Här finns närmare 200 frågesporter som alla handlar engelska språket. Hela sajten är en amerikansk guide till grammatik och skrivande.

 

Lyrics training

Att kombinera språkträning med musik är ett bra sätt att träna båda hjärnhalvorna på en gång. På Lyrics training väljer man först bland språken engelska, tyska, nederländska, franska, spanska, italienska och portugisiska och sedan en låt med någon av svårighetsgraderna lätt, mellan och svår, så får man se en musikvideo med en rullande text där man fyller i de ord som saknas.

 

Mastering Swedish

Liten humoristisk övning i svenska för engelsktalande...eller för svenskar? ;-)

 

My Language Exchange

Svenska Lingofriends som jag har länkat till tidigare verkar ha gått i graven, men den här sajten fungerar på samma sätt: man utbyter språkkunskaper med varandra ("tandeminlärning" eller "språkutbyte"). Man skapar en profil och anger vilket/vilka språk man vill lära sig och ev. vilket/vilka språk man vill lära ut, och så är det bara att sätta i gång och kommunicera. Det fungerar alltså som vilket socialt nätverk som helst, men fokus är på själva språket. Tjänsten är gratis och har 1 miljon medlemmar från 130 länder som lär sig 115 språk. Här finns också ett par ordspel som inte kräver medlemskap: Hangman och Scatter.

 

My Languages - Quizzes

En stor mängd frågesporter och spel om språk på 85 språk.

 

Online Vokabeltrainer

Webbaserat glosträningsprogram mellan tyska och engelska, franska och spanska, med flervalsfrågor.

 

Ordfynd

En sajt för att testa sin ordkunskap och språkförståelse och för att öka sitt ordförråd, med flervalsfrågor på tid. Här finns 4 000 svenska ord att lära sig. De första 20 orden är gratis, sedan betalar man 10 kronor (!) per år. Man kan också få en gratiskod som fungerar under en begränsad tid om man 'Gillar' Ordfynd på Facebook.

 

Palabea

Fungerar på samma sätt som My Language Exchange och är alltså en internationell mötesplats för språkstudenter. Här kan man på olika sätt kommunicera med folk från hela världen. Det enda man behöver göra är att skriva in vilket språk man talar och vilket språk man håller på att lära sig, sedan parar Palabea ihop en med någon lämplig samtalspartner. Det betyder att varje person är både elev och lärare på samma gång. Har närmare 100 000 medlemmar och är gratis.

 

Rhyme Zone - Quizzes

Engelska frågesporter bl.a. om språk. Flervalsfrågor.

 

Self-Study Quizzes for ESL Students

ESL betyder "English as a Second Language", så de här frågesporterna är alltså avsedda för personer som inte har engelska som modersmål. Härifrån når man över 1 000 frågesporter, tester, övningar och korsord, och de täcker både grammatik, ordförråd och realia. Det finns också en stor mängd tvåspråkiga frågesporter, bl.a. engelska-svenska.

 

Selingua

Svenskt språkundervisningsprogram som övar upp ordförrådet i engelska, tyska, franska och spanska, eller svenska för svenskinlärare. Man kan välja att öva ordöversättning på olika sätt, öva oregelbundna verb eller generera korsord. Kräver att java är installerat i webbläsaren.

 

Shared Talk

Socialt nätverk för språkutbyte. När man har hittat sin eller sina språkpartner kan man prata, chatta eller mejla med varandra och på så sätt lära sig ett nytt eller flera nya språk. Samma princip som på My Language Exchange och Palabea, alltså, men här hittar jag ingen uppgift om antalet medlemmar.

 

Sproglige øvelser

Frågesporter och övningar i och om det danska språket på Sproget.dk, den officiella webbplatsen om danska språket.

 

Språktivolit

Språktivolit är skapat av Utbildningsstyrelsen i Helsingfors och är alltså finskt, men länken går till den svenska versionen. Det är ett roligt och pedagogiskt sätt för lite yngre att lära sig tyska, franska, spanska och ryska. Här finns information om språket och landet och två spel, ordspelet och språkdoppet. Till och med jag, som inte är särskilt ung, tycker att det är jättekul att spela spelen!

 

The Internet Picture Dictionary

En sajt för att träna språkkunskaperna i engelska, tyska, franska, spanska eller italienska med hjälp av bilder. Sajten består dels av en liten bildordbok där man kan träna ord inom 15 områden (mat, kroppsdelar, färger etc.) genom att titta på bilder och se orden under, dels av övningar med bildkort (flashcards), fyll-i-det-som-fattas, scrambles (reda ut ord där bokstäverna står huller om buller), rätta felstavade ord eller ange rätt ord. Samtliga övningar är med bilder.

 

Vocabulary Quizzes

Frågesporter om engelska ord baserade på latin eller grekiska. Även en omgång bildfrågor med svåra ord.

 

 

Bookmark and Share

 

© 2013–2019 Cercurius AB — Uppdaterad 2019-10-27

Översätt sidan!

Madeleine Lars

 

sidvisningar

sedan 2013-08-01