Sök på hela sajten

Länkar

Utbildning och kunskap

 

 

 

Länkar till hjärngymnastik och minnesträning finns på sidan Hjärngympa.

 

Kunskapsspel att ladda ner

 

QuizPro

Tyskt multimedia-frågeprogram med tusentals frågor i olika ämnen att ladda ner. Min favorit!

 

Vokabula

Svenskt frågeprogram, och det finns tusentals frågor på nätet att ladda ner om främst ordkunskap och allmänbildning.

 

Kunskapsspel på nätet

Svenska

 

Elevspel

Kunskapsspel för barn mellan 5 och 12 år, och här finns många roliga och pedagogiska spel inom olika skolämnen att välja emellan. Ett exempel på spel i kategorin matematik är att träna klockan, både analogt och digitalt. Sajten har utvecklats, uppdaterats och moderniserats under åren och flera nya kategorier är ännu tomma, så det planeras tydligen för nya spel.

 

Flaggtest

Ett svenskspråkigt test med flervalsfrågor om all världens flaggor. Man kan välja mellan från 10 upp till 100 frågor och en världsdel i taget eller alla på en gång.

 

Funtest

Namnet till trots en svensk sajt för hela familjen, med många olika kategorier av frågor.

 

Kunskapsspel om socialdemokraterna

Åsikter - Historia - Organisation - Berömda citat. Svenska. Lite svårbegriplig sida - det är bara rutan högst upp till vänster som består av klickbara länkar.

 

Kunskapsstjärnan

Matematik, geografi, natur, tangentträning och hjärngymmet. Alla övningar är avsedda för lite yngre spelare.

 

Seterra

Svenskt geografiprogram för att lära sig länder, flaggor och städer i Sverige och i resten av världen. 70 olika övningar ingår. Programmet kan köras på danska, svenska, engelska, tyska, franska, italienska, nederländska eller spanska.

 

Trivia.se

Här kan man kolla vad man kan om Harry Potter, filmer, djur, språk och mycket mer. Det finns 65 000 frågor, men målet för sajten är inte bara själva frågesporterna utan också att förena människor som tycker om att tävla. Man kan även skapa egna frågesporter.

 

Vetgirig.nu

Sveriges största sajt för frågesporter med 220 000 frågor i 7 300 ämnen. Man kan spela mot andra i ett ligasystem, tävla mot sig själv eller i lugn och ro få en fråga om dagen per mejl. Här finns jag med i samtliga tävlingskategorier och ett tag tävlade jag väldigt aktivt, men numera blir det mer sporadiskt.

 

Vi i femman

Svensk frågesport arrangerad av SVT och SR. Testa dina kunskaper och jämför dem med vanliga femteklassare, kompisar eller svenska kändisar.

 

Engelska

 

Agatha Christie Quiz

Tio frågor om Agatha Christies böcker, svaren står på en annan sida på sajten. Frågornas svårighetsgrad varierar.

 

CoolQuiz

Massor med riktigt roliga frågesporter i många olika ämnen, inklusive en med filmrepliker i form av ljudklipp som man lyssnar på för att kunna svara på frågan. Här finns antagligen frågesporter för de flestas smak. Hur många det är totalt hittar jag inte, men det finns 4 000 enbart om Harry Potter! Sökfunktionen borde dock ses över, den fungerar dåligt.

 

Food trivia quizzes

Ett par hundra frågesporter enbart om mat och dryck. Det kan röra sig om vad som helst, historia lika väl som nutid. Frågesporterna är inte interaktiva, så det går inte att skriva in svaren och få poäng utan man får antingen tänka svaren eller skriva ner dem och sedan rätta mot facit, som visas när man klickar på "Answer". Men samtidigt poppar det irriterande nog upp ett fönster med reklam.

 

FunTrivia

Sannolikt världens största sajt för frågesporter. Här finns 110 000 frågesporter med 1,5 miljoner frågor i 2 000 kategorier, 2 000 korsord och hundratals andra spel. Frågorna är indelade i kategorier som djur, musik, historia, sport etc. Särskilda frågesporter finns för barn, och även en geografisk uppdelning avseende frågornas innehåll (USA, Europa etc.). Här är jag medlem, och det är oerhört vanebildande...

Ovan länkar jag till en sida med tio frågor om Agatha Christies böcker, men här finns 60 frågesporter enbart om dem!

 

Infoplease Quizzes

Frågesporter om olika ämnen. Här finns också en daglig ordfråga där det gäller att kunna betydelsen av ett svårt ord.

 

Quiz4Fun

Quiz4Fun är på engelska, men de som ligger bakom sajten finns i Sverige och driver även sajten Vetgirig.nu och Visakisa i Finland. Problemet är att också de som skriver frågorna är svenskar. Jag var mycket aktiv på alla tre sajterna ett tag men ruttnade ordentligt på Quiz4Fun och la av. Många av de svenskar som skriver frågorna och svaren orkar uppenbarligen inte ens slå upp orden i en engelsk ordbok, för engelskan är otroligt tafflig: full av både grammatiska fel och stavfel, ibland till den grad att det tar en lång stund att ens förstå frågan. Hur glad blir man då på en skala när man gör en frågesport på tid? Att kolla i ett engelskt uppslagsverk är tydligen också uteslutet. Ett enda exempel: när svaret skulle vara landet Jordanien ville de ha "Jordania"!! (Rätt svar på engelska är Jordan, som inte ens var något alternativ.) Så de drygt 20 000 frågorna i över 600 ämnen får de gärna behålla för sig själva.

Om du vill göra engelska frågesporter rekommenderar jag dig att välja FunTrivia, CoolQuiz eller någon annan av sajterna under den här rubriken.

 

Sheppard Software

Hundratals kunskapsspel, aktiviteter, frågesporter och artiklar. Det mesta riktar sig till barn. Trots att sajten heter "Software" finns allting faktiskt på nätet.

 

The IKEA game

Man får tio produktnamn och ska ange vad det är för produkter. Produkterna tas ur databasen, så varje spel är olika.

 

Traveler IQ Challenge

Den svenska sajten som tillhandahöll det geografitest på engelska som jag länkade till tidigare verkar ha tagit bort det, men när jag googlade på namnet hittade jag ett annat med samma namn. Men här prickar man inte bara in städer i Sverige på kartan, utan i hela världen.

 

William Shakespeare quiz

14 frågor om Shakespeares liv och verk.

 

Övriga språk

 

Start.no - Quiz

Hundratals frågesporter på norska, uppdelade efter ämne. Exempel: Harry Potter, Solsystemet, Vilken kändis är du?

 

Stern.de - Wissenstests

15 frågesporter för att testa ens allmänbildning i olika ämnen. På tyska.

 

Visakisa

Finska Visakisa drivs av samma personer som ligger bakom Vetgirig.nu, men till skillnad från Quiz4Fun med den taffliga engelskan är språket bra här. Jag har varit aktiv här och slutade av tidsbrist, inte för att jag tröttnade. Det finns närmare 45 000 frågor i närmare 2 000 ämnen.

 

 

Bookmark and Share

 

© 2013–2019 Cercurius AB — Uppdaterad 2019-10-27

Översätt sidan!

Madeleine Lars

 

sidvisningar

sedan 2013-08-01