Sök på hela sajten

Länkar

Utbildning och kunskap

 

 

 

 

Länkar till lite mer lekfull språkträning finns på sidan Språkträning.

Se också fler sidor om språk under rubriken Språkvård och språkbruk.

Språkkurser

Samtliga kurser under den här rubriken är gratis. I något fall är det bara en del av kursen som är kostnadsfri (en demo), men då anger jag det. Samtliga är också onlinekurser - jag har tagit bort alla länkar till programvara som man laddar ner. I vissa fall kan dock filer behöva laddas ner, t.ex. mp3- eller pdf-filer, men det är inga program som behöver installeras i datorn.

Ett språk

 

Arabiska

Arabisk undervisning på nätet hos arabiska skolan, uppdelad i tre nivåer. Som en upplysning till den som vill lära sig arabiska kan jag berätta att en bokstav ser olika ut beroende på om den står i början, mitten eller slutet av ordet eller om den står fristående... Verkar inte alldeles enkelt.

 

Arabiska

Kurs för den som vill lära sig skriva, läsa och tala arabiska. Här finns också läs- och skrivövningar för barn som passar även vuxna nybörjare. Just de övningarna laddar man ner i form av pdf-filer.

 

Danska

Dansk kurs på engelska med grammatik, ordförråd, fraser och övningar. Här finns över 1 600 ljudexempel på danska fraser och ord där man klickar, lyssnar och repeterar. Men observera att det bara är lektion 1 som är en gratis demo, lektion 2-20 kostar pengar. Men vill man lära sig danska seriöst är det ett bra alternativ: den rankas som nummer ett av danskkurser.

 

Danska: Distansundervisning i danska som andraspråk

Information om ordklasser, grammatik, svåra uttryck, läs- och hörövningar, korsord m.m..

 

Engelska: grammatik

En nätkurs i engelsk grammatik som vänder sig främst till universitetsstuderande. Ingen multimedia, bara text.

 

Engelska: grammatik och skrivande

Den här sajten heter "The Guide to Grammar and Writing" och man kan välja att läsa guiden på olika nivåer: ord och mening, stycke eller hel text. Här hittar man också en stor mängd frågesporter, spel och korsord som jag direktlänkar till på sidan Språkträning.

 

Engelska: träna engelska med hjälp av film

På Speechyard kan man träna sin engelska på ett annorlunda och roligt sätt: med hjälp av film. Här finns hundratals filmer med engelska undertexter, och medan man tittar på en film kan man klicka på ett ord eller uttryck och se översättningen, lyssna igen och även lägga till ordet i sitt eget bibliotek om man vill öva på det igen. Övningarna behandlar stavning, uttal och ordförråd. Speechyard är också en social gemenskap där man kan öva tillsammans med andra. Som gammal film- och tv-översättare kan jag intyga att det här är ett av de absolut bästa sätten att lära sig språk!

 

Finska

En introduktion till finska och Finland för icke-finsktalande, och man kan välja att läsa kursen på engelska, tyska, franska eller ryska. Kursen är sammanställd av språkcentret vid Helsingfors universitet och är uppdelad i två delar: i del 1 lär man sig ord och i del 2 grammatik. Ljudfiler finns till ens hjälp.

 

Fornegyptiska

En kurs i fornegyptiska på engelska. Mycket bilder förstås, eftersom hieroglyfskrift är en bildskrift.

 

Hebreiska

Kurs i hebreiska bestående av 17 lektioner plus bilagor i form av pdf-filer. Tyvärr finns det ingen direktlänk till den webbaserade kursen, utan man kommer till en sida med en beskrivning av kursen och nedladdning av programvara där man måste skrolla ner och klicka på länken "Online Hebrew Tutorial" nästan längst ner på sidan.

 

Hindi

Interaktiv multimediakurs i hindi bestående av 24 videobaserade lektioner med tillhörande texter med grammatik, ordlistor m.m. För att kunna göra kursen måste man ha QuickTime och en hindifont installerad i datorn. Projektet är finansierat av USAs utbildningsdepartement och involverar en mängd universitet och språkcenter.

 

Isländska

En kurs på universitetsnivå som inte är öppet tillgänglig utan kräver att man skapar ett konto och loggar in. Förr fanns det ingen demo, så man hade ingen aning om vad som väntade en där inne, men nu har de tagit sitt förnuft tillfånga och öppnat den första sidan på varje nivå utan inloggning. Kursen består av både text, ljud och bild.

 

Italienska

Interaktiv kurs i italienska (på engelska) med mycket bild och ljud, och även många avdelningar där man översätter ord och fraser och svarar på frågor. En del finns det facit på, annat måste man rätta själv.

 

Meänkieli

Språkkurs i meänkieli producerad av Tornedalens folkhögskola. Här finns texter både i skriven form och i form av ljudinspelningar, plus övningar, ordlista och språklära.

 

Samiska: nordsamiska

URs kurs Gulahan i nordsamiska med dialoger, grammatiska övningar, ordlistor, spel, tematiska övningar m.m. Det finns ljud till nästan alla texter.

 

Svenska: teckenspråket

Utbildningsradions multimediala kurs i det svenska teckenspråket.

 

Thailändska

Thailändsk kurs på svenska. Den är uppdelad i lektioner och bygger mycket på ljudfiler, eftersom thailändska är ett tonspråk. Kräver att man registrerar sig per mejl.

 

Tyska

Interaktiv kurs i tyska bestående av 34 lektioner plus övningar och tester. Kräver registrering och inloggning. Drivs av ActiLingua Academy i Wien, som också håller kurser i Wien året runt.

 

Tyska: grammatik (Canoo)

Tysk grammatik, som man kan välja att läsa på tyska eller engelska. Även länkar till ordböcker och sajter som handlar om det tyska språket.

 

Tyska: grammatik (Grammis)

Information om tysk grammatik med hjälp av multimedia. På tyska. Bakom sidan ligger Institut für Deutsche Sprache, IDS.

 

Flera språk

 

101 languages.net

Kurser utvecklade av the Foreign Services Institute (FSI) i USA, som är en del av utrikesdepartementet. Eftersom kurserna är tänkta främst för diplomater och andra ämbetsmän som arbetar utanför USA fokuserar de på hörförståelse och muntlig förmåga, så en del av kursen är ljudfiler precis som en gammaldags kassettkurs. Men det finns också mycket annat material, exempelvis fraser och ordförråd, grammatik, dialekter, språkhistoria m.m. En del är länkar till externa resurser: verbkonjugeraren går till Verbix, tv till gratis tv-kanaler på webben och tidningar till respektive tidnings webbplats.

 

BBCs snabbkurser

BBCs multimediakurser i sju språk: tyska, franska, spanska, italienska, portugisiska, grekiska och kinesiska (mandarin). I ytterligare 33 språk finns det ett dussintal användbara fraser, men inte mer.

 

Duolingo

Gratis kurser i danska, tyska, nederländska, franska, spanska, italienska, portugisiska och irländska. Kursspråket är engelska. Man skriver, talar och lyssnar, och samlar poäng för rätt svar.

 

Goethe Verlag - Book2

På Goethe Verlag kan man ta gratis audiokurser i 50 språk, och man kan utgå från vilket som helst av de 50 språken, inklusive svenska. Till varje språk hör det 100 mp3-filer, och man kan välja mellan två- och enspråkiga filer. Till varje språk hör det också bildkort med ord med tillhörande uttal. En varning: högst upp finns en annons om en annan språkkurs, och klickar man på den hamnar man på en helt annat sajt.

 

IELanguages.com

Språkkurser i 20 språk, av vilka en del har ljudfiler att lyssna på. Egentligen är det en blandning av kurs och rena ordlistor.

 

Language Course Vocabulary Trainer

På Language Course kan man plugga glosor gratis, och man behöver inte ens registrera sig eller logga in. Här finns de 5 000 vanligaste orden och hundratals fraser på över 30 olika språk. Man väljer nivå, från nybörjare och uppåt, eller ett ämnesområde, och så tillägnar man sig orden på tre olika sätt samtidigt: som text, ljud och bild. Man kan också skapa egna ordlistor och få dem presenterade på samma sätt.

 

Radio Lingua

Nybörjarkurser i tyska, franska, spanska och italienska. Kurserna är på engelska och man laddar hem lektionerna som mp3-filer. Det finns också kurser som kostar pengar, men de flesta audiokurserna är kostnadsfria.

 

Woxikon grammatik

Engelsk, tysk, fransk, spansk och italiensk grammatik förklarad på tyska, plus grammatikövningar.

 

Word2Word

På Word2Word finns det länkar till över 300 gratis online-språkkurser i 120 språk, så när du har testat allting här ovan och kan det som ett rinnande vatten är det bara att botanisera på Word2Word så hittar du nya utmaningar ;-).

 

Språktest

 

Folkuniversitetets språktest

Här kan man testa sina språkkunskaper i engelska, tyska, franska, spanska och italienska och se vilken nivå man ligger på. Testet bygger på nivåerna i Europarådets referensram för språk, som är A1 (nybörjare), A2, B1, B2, C1 och C2 (mest avancerad). När man är färdig med testet får man resultatet per mejl, där man kan se vilken nivå man ligger på i förhållande till referensramen. Kräver inloggning.

 

Goethe-Tests

Här kan man testa sin språknivå på 25 språk, inklusive svenska. Det är dock inte alls lika proffsigt som Folkuniversitetets test: det är lucktest där man väljer i en lista bestående av de rätta orden.

 

 

Bookmark and Share

 

© 2013–2019 Cercurius AB — Uppdaterad 2019-10-27

Översätt sidan!

Madeleine Lars

 

sidvisningar

sedan 2013-08-01