Sök på hela sajten

Länkar

Film och tv

 

 

Sverige

 

Alla de här svenska tjänsterna har svenska undertexter.

 

Blockbuster

Först köpte Film2Home upp Headweb, sedan blev de tu Plejmo, och nu är Plejmo uppköpt av Blockbuster. Till skillnad från Netflix m.fl. kan man här hyra eller köpa filmer styckvis, och det finns över 7 000 stycken, inklusive de allra senaste. Hyrfilm har man tillgång till i 48 timmar.

 

CDON

CDON är en nätbutik men hyr också ut film. Har 6 000 filmer, varav några hundra svenska, och 30 serier. Hyrtiden är 24 timmar, och man kan också ladda ner filmen och titta offline inom 30 dagar (kräver installation av CDON:s egen programvara).

 

Cineasterna

Här finns 2 500 filmer att titta på helt gratis, och helt lagligt! Det enda som krävs är ett bibliotekskort i någon av de 110 kommuner som är anslutna till tjänsten. Det handlar alltså om att låna film precis som man lånar fysisk film på biblioteket, fast man streamar den i stället. Man har tillgång till varje film i 48 timmar.

 

Draken Film

Drivs av Göteborgs filmfestival, som har handplockat drygt 500 filmer från hela världen för att visa här, allt från prisbelönta festivalpärlor till klassiker. Innehåller också intervjuer och essäer. Månadsavgift.

 

Dreamfilm HD

Dreamfilm.se har tvingats gå i graven men återuppstod omgående på en ny adress. Dreamfilm är en svensk gratistjänst för strömmande film som finansieras med reklam. Eller i klartext: en piratsajt med olicensierade filmer, inklusive de allra senaste. Ingen inloggning krävs för att titta på filmerna. När jag hittade de två piratsajterna som jag har med här (Dreamfilm och Swefilmer) sökte jag filmen The Others, som ju inte är ny men som inte fanns vare sig på Netflix, Filmnet eller Viaplay när jag prenumererade på dem. Den fanns på Dreamfilm. Observera att det inte är olagligt att titta på strömmande film från piratsajter, däremot är det olagligt att erbjuda en sådan tjänst.

Dreamfilm.se fungerade utomlands och det gör även Dreamfilm HD, jag har testat i USA och Tyskland. Och om det inte skulle fungera i vissa länder kan man ju använda en VPN-tjänst.

 

Filmnet

Filmnet ägs av C More, f.d. Canal+, och är en prenumerationstjänst. För en fast summa i månaden får man titta på de filmer och serier som finns på C Mores alla filmkanaler, vilket är ganska få: ca 2 300 filmer och 50 serier. Har ingen bindningstid.

 

Folkets Bio

Folkets Bio är känt för sina lite smalare filmer på bio, och numera har de också en streamingtjänst. Det är en hyrtjänst, och man har tillgång till varje film i 48 timmar. Förutom fritextsökning kan man sortera på genre, land och premiärår.

 

Google Play Filmer

Ingen prenumerationstjänst utan enbart hyr- och köpfilmer. Om man köper filmer kan man ha sitt filmotek här i Google Play-kontot, precis som med böcker och musik.

 

HBO Nordic

HBO eller Home Box Office är en del av Time Warner Inc. Prenumerationstjänst med bindningstid. Antalet filmer och serier har jag inte hittat, men vad jag förstår ligger de i dagsläget långt efter de övriga tjänsterna på filmer, medan de lär vara mycket bra på seriesidan, särskilt förstås HBO:s egna produktioner som de är mycket snabba med. Märkligt nog finns det ingen sökfunktion för att söka bland titlar.

 

Mubi

Streamingtjänst som erbjuder enbart kvalitetsfilmer. Varje dag släpps en ny film som ligger uppe i 30 dagar, vilket innebär att det alltid finns 30 filmer att välja mellan. Man betalar med en fast månads- eller årsavgift.

 

Netflix

Amerikansk tjänst som fungerar på både datorer och mobila enheter. Prenumerationstjänst: för 79:-/månad får man titta hur mycket som helst på två enheter samtidigt. Har ca 3 000 filmer och 200 serier, och även egenproducerat material.

 

PlayPilot

På PlayPilot finns allt innehåll från de svenska play- och strömningstjänsterna samlat under ett och samma tak, och även de mest populära YouTube-kanalerna. Utbudet inkluderar inte bara film utan också serier, dokumentärer och andra program. Det går att markera sina favoriter för att senare få snabb tillgång till dem.

 

SF Anytime

Hyrtjänst som har 4 000 filmer och 40 serier. Här går det att hyra film utan registrering. SF Anytime var först med konceptet film-on-demand i Sverige.

 

Swefilmer.com

Svensk gratistjänst för strömmande film som finansieras med reklam. Se mer under Dreamfilm ovan.

 

TriArt

Hyrtjänst. TriArt är ett svenskt bolag som vill verka för mångfald och sprida kvalitetsfilm. Här finns nya filmer men även klassiker, plus artiklar, intervjuer och filmdiskussioner. Varje film kan ses i 48 timmar och man betalar per film.

Det finns tyvärr ingen sökfunktion för land, bara fritextsökning. Vad jag kan se är utbudet från övriga nordiska länder sorgligt litet, från Tyskland och Frankrike lite större.

 

Webb-tv.nu

En svensk sajt som har samlat play-tjänsterna från 9 kanaler på ett ställe, plus ett antal webb-tv-kanaler, exempelvis dagstidningarnas tv-kanaler och lokala tv-kanaler, YouTube och många fler. Bland webb-tv-kanalerna finns också Filmarkivet som jag länkar till under Arkiv och databaser, däremot inte SVT Öppet arkiv. Man kan söka alfabetiskt på program, alfabetiskt på kanaler, på ämne eller med frisök. Man kan också registrera sig och samla sina favoriter på en egen sida.

 

Webbtv.se

Ytterligare en svensk sajt som har samlat ihop play-tjänster, dock bara från 7 kanaler: SVT, TV3, TV4, Kanal5, TV6, TV8 och Kanal9. Här saknas alltså ett stort antal kanaler: Axess, Kunskapskanalen, UR, TV7, Kanal 10 och TV10. Man kan söka på program, kanaler eller med frisök, men sajten känns fattig och inte särskilt egen.

 

Viaplay

Prenumerationstjänst utan bindningstid, ägd av Viasat (MTG). 2 000 filmer och 250 serier, ytterst få svenska filmer. Här finns inte heller någon särskild kategori för svenska filmer (bara "svenska favoriter" med ett fåtal filmer), men i kategorin Nordiska filmer räknar jag till +-100 filmer. När jag testade tjänsten (i nov. 2013) fungerade appen i min mobil men den var inte kompatibel med min surfplatta, som är en vanlig Samsung Galaxy Tab. Och det är där jag vill titta på film! I datorn och mobilen hackade och stannade filmen titt som tätt. Det absolut enda jag hittade som är riktigt bra är att när man börjar se en film i datorn och sedan fortsätter titta i mobilen eller omvänt fortsätter filmen precis på sekunden där man var, och det gör den inte i exempelvis Film2Home.

Viaplay har också en hyrbutik med filmer som nyligen har gått på bio och med populära klassiker. Det innebär alltså att om man abonnerar på Viaplay och betalar en månadsavgift får man dessutom betala extra för att se nya filmer och klassiker...

 

Voddler

För äldre filmer är det en prenumerationstjänst, nyare hyr man styckvis. 3 500 filmer och 100 serier. Unikt för Voddler är att de också har ett hundratal filmer som är gratis (finansieras med reklam). Om man har månadsabonnemang kan man ladda ner filmerna och titta på dem offline (kräver installation av Voddlers egen programvara). Suveränt om man ska åka någonstans med dålig eller ingen internetuppkoppling. Man kan också ladda upp egna filmer och strömma dem från Voddler. Varje användare får obegränsat med utrymme, men i dagsläget godtas bara formaten mp4 och mkv.

 

Övriga

 

Glotz direkt

Tysk tjänst som samlar live- och playsändningar från 23 länder, 20 i Europa plus Brasilien, Japan och USA. Mycket bra, mycket omfångsrik. Givetvis finns hela det tyska utbudet här, SuperMediatheket (se nedan), och i Sverige finns inte bara SVT:s kanaler som på svenska Magine Free, utan också TV3 play och TV4 live och play. Skillnaden mellan Glotz direkt och Zattoo (se nedan) är att Glotz direkt bara är en samlingsplats som slussar en vidare till källan, dvs. respektive lands tv, medan Zattoo är som att ha en tv-apparat i datorn.

Glotz direkt fungerar inte på några andra enheter än i datorn.

 

Inmoo

F.d. Factual tv. Sajt med oberoende filmer, alltså inte sådana man hittar på vanliga filmtjänster. Utbudet är inte så jättestort, men å andra sidan är det gratis. Det finns långfilmer, kortfilmer och serier, och man kan söka på skådespelare, film eller genre. Det finns också en sökning på språk, men där är det tyvärr tomt överallt utom under engelska. Ingenting är undertextat. En varning: klicka inte på de stora rutorna med "Play now" eller "Watch now", för det är annonser som leder till andra tjänster.

 

Free tv and Movies Online

Gratistjänst med stort antal filmer, men givetvis inga storfilmer. Fast "Gandhi" finns faktiskt med. Sök alfabetiskt eller på ämne. För att titta krävs ett pluginprogram i datorn eller surfplattan. Här finns också live-tv.

 

SuperMediathek

I Sverige heter tv-kanalernas internettjänster play, i Tyskland heter de Mediathek. Precis som i Sverige går det förstås att gå till varje kanals Mediathek för sig (det är bara att söka på "Mediathek" och respektive kanal), men här finns de samlade: ARD, ZDT, RTL, ARTE etc. Man kan titta både live och i efterhand, vanligtvis en vecka efter sändning. Se även Glotz direkt ovan.

Tjänsten fungerar enbart i datorn; om man vill titta på andra enheter måste man ladda ner respektive kanals app.

 

Top Documentary Films

Här finns närmare 3 000 dokumentärfilmer från hela världen att titta på gratis, hopsamlade av en privatperson. När man har sett en film kan man kommentera den.

 

WWW ITV

Den här sajten har ingen egen tv utan länkar till 1 500 gratis tv-stationer över hela världen. Det är mest nyheter och sport men lite annat också. Bakom sajten finns en person i Nederländerna, och sajten finns på engelska, tyska, franska och spanska.

 

YouTube

Över 100 000 videoklipp laddas upp på YouTube dagligen (!). Alla kan utan kostnad lägga upp filmer om de är max 2 GB stora eller max 15 minuter långa. Men det finns också långfilmer här, och sajten är en outtömlig källa till information och kunskap, eller till avkoppling och skratt.

 

Zattoo

Undantagsvis tar jag med Zattoo här trots att tjänsten inte fungerar i Sverige, för den kan vara ett bra tips för den som ska resa utomlands. Med Zattoo kan man nämligen se över 100 "riktiga" tv-kanaler i direktsändning på nätet, utan tv-apparat och utan tv-kort i datorn, och även spela in dem. Med "riktiga" menar jag att det inte är små lokala nyhets- och sportkanaler utan de vanliga stora tv-kanalerna, exempelvis ARD, ZDF, ARTE, Pro7 m.fl. i Tyskland och RAI i Italien. Tjänsten fungerar alltså inte i Sverige, men väl i Tyskland, Schweiz, Spanien, England och Frankrike, där den är gratis (finansieras med reklam) men kräver registrering. Den fungerar också i Danmark, men där kostar den pengar. Jag använde den när jag bodde i Tyskland och inte längre hade någon tv, och det var fantastiskt att kunna titta på Tatort direkt när det sändes, utan tv-apparat. Tjänster som ersätter tv börjar dyka upp överallt nu, men Zattoo har funnits i så många år att den måste anses banbrytande.

 

 

Bookmark and Share

 

© 2013–2019 Cercurius AB — Uppdaterad 2019-10-28

Översätt sidan!

Madeleine Lars

 

sidvisningar

sedan 2013-08-01