Sök på hela sajten

Länkar

Film och tv

 

 

Sverige

 

Filmarkivet

Filmarkivet är ett samarbete mellan Svenska Filminstitutet och Kungliga biblioteket. Här kan man se unikt rörligt bildmaterial ur arkiven från de drygt hundra åren som filmen har funnits.

 

Statens medieråd

Statens medieråd hette tidigare Statens biografbyrå och sorterar under Kulturdepartementet. Här finns en databas över de närmare 40 000 filmer som har censurgranskats i Sverige sedan 1956.

 

Svensk filmdatabas

Svenska Filminstitutets egen filmdatabas med 68 000 filmer, bl.a. samtliga svenska långfilmer sedan 1897, utländska filmer som har haft svensk biografpremiär samt en stor mängd svenska kortfilmer, dokumentärer och tv-filmer. Av de 68 000 filmerna är ca 17 000 svenska. Dessutom finns 300 000 filmarbetare, exempelvis regissörer, manusförfattare, skådespelare etc., plus uppgifter om filmbolag, filmförlagor och musiken i filmerna.

 

Svensk mediedatabas

Svensk mediedatabas är söktjänsten för Kungliga bibliotekets audiovisuella samlingar, som innehåller 8 miljoner timmar inspelat material och därmed utgör Sveriges största databas över ljud, radio, film, tv och multimedia.

 

SVT Öppet arkiv

Här lägger SVT ut ett brett urval av egenproducerade program som har sänts före den 30 juni 2005: dramaserier, barn- och underhållningsprogram, dokumentärer och program inom fakta, sport och kultur. Vad jag förstår läggs program till kontinuerligt medan ingenting tas bort: det började nämligen med 500 timmar, och målet är att ha mer än 10 000 timmar.

 

Övriga Norden

 

Danska Filminstitutets databas

Sök efter film, filmmakare och filmbolag. Databasen är på engelska och innehåller danska filmer och internationella filmer som har visats i Danmark.

 

Den danske film database

Man kan söka på filmtitel, skådespelare eller övriga medverkande. Databasen innehåller över 1 000 danska filmer och närmare 7 500 danska skådespelare.

 

Elonet

Finländsk filmdatabas med filmer plus personer och bolag som har medverkat i produktionen. Tonvikten ligger på inhemska filmer och filmer som har visats i Finland. Databasen innehåller 170 000 filmer, 255 000 personer och 160 000 bolag. Utförlig information om varje film utom om själva handlingen, den nämns bara med nyckelord. Sajten finns på finska, svenska och engelska.

 

Norska Filminstitutets databas

Sök information om norska långfilmer, kortfilmer och dokumentärer som har producerats i Norge sedan 2002.

 

Tyskland

 

German Cinema

German Cinema är centret för marknadsföring av tyska filmer utomlands. Centret tillhandahåller ett filmarkiv inte bara med långfilmer utan också med dokumentärer och serier.

 

Krimiserier

Det största onlinelexikonet om tyskspråkiga tv-deckarserier. I arkivet finns information om ca 330 deckarserier från 1953 till 2011.

 

Filmlexikon

Det här lexikonet hade jag för länge sedan på CD-ROM under namnet "Lexikon des Internationalen Films". Nu finns det på nätet, har döpts om till Filmlexikon och har en sökbar databas som innehåller 54 000 filmer med information om innehållet plus 10 000 filmrecensioner.

 

Moviemaster - Film-Lexikon

I arkivet finns Moviemasters drygt 6 000 filmer.

 

OnlineFilmdatenbank

Den i mitt tycke klart bästa tyska filmsajten. "Tysklands motsvarighet till IMDb" brukar jag kalla den.

 

Övriga

 

AllMovie

Omfattande filmlexikon, men jag hittar inga uppgifter om antalet filmer. Även det här lexikonet hade jag i datorns barndom som CD-ROM, under namnet AllMovieGuide.

 

Filmsite.org

Om det största och bästa i filmhistorien.

 

Hollywood.com

Sök filmer, tv-program och kändisar.

 

Internet Movie Database, IMDb

Standarduppslagsverket om film och skådespelare.

 

Internet Movie Database - Akas

Om man använder akas.imdb.com istället för www.imdb.com får man även information om översatta titlar.

 

 

Bookmark and Share

 

© 2013–2019 Cercurius AB — Uppdaterad 2019-10-28

Översätt sidan!

Madeleine Lars

 

sidvisningar

sedan 2013-08-01