Sök på hela sajten

Länkar

Söktjänster och sökmotorer

 

 

Metasöktjänster

 

IntelliWebSearch

Programvara (att ha i datorn) för att söka i upp till tio fritt valbara sökmotorer och/eller webblexikon samtidigt. Främst tänkt att användas av översättare för termsökning.

 

Ixquick

Världens kraftfullaste metasökmotor. Söker webb, video och bilder, och sökning sker med flera sökmotorer samtidigt som tillsammans täcker mer av internet än någon annan sökmotor. Ett sökresultat får en stjärna för varje sökmotor som väljer resultatet som något av de tio bästa resultaten för ens sökning. Ett resultat med fem stjärnor innebär alltså att fem sökmotorer är överens om resultatet. Har även en internationell telefonkatalog. Till skillnad från Google har Ixquick alltid gett precisa och adekvata träffar.

 

Metacrawler

Metasökmaskin där man kan välja att söka med mellan en och elva sökmotorer, i Tyskland eller i hela världen.

 

MetaGer, Deutsche Meta-Suchmaschine

Kraftfull sökmotor som söker med upp till 14 tyska söktjänster (inte Google!), två nyhetstjänster, tio vetenskapliga söktjänster, åtta specialsöktjänster, tre produktsöktjänster och tre internationella sökmotorer.

 

Suchlexikon

Sökbart register av tyskspråkiga sökmotorer, kataloger, förteckningar och länksamlingar. Över 2 500 tyskspråkiga och landsspecifika söktjänster är registrerade.

 

Övriga allmänna söktjänster och sökmotorer

 

Acoon Suchmaschine

Sökmotor med ett eget sökindex som är baserat på egenutvecklad programvara, allt för att vara helt oberoende från de stora amerikanska sökjättarna. På Acoon är de också måna om datasäkerhet, så sökningarna sker krypterat och inga IP-adresser sparas.

 

Ask.com

Nästan 20 år gammal sökmotor med konceptet att man inte skriver in sökord utan en hel fråga, precis som om man frågade en levande person.

 

Bellnet

Den äldsta tyskspråkiga söktjänsten, där man fortfarande kan söka antingen med frisök eller ämnesvis. Känns nästan lite nostalgiskt.

 

Bing

Microsofts sökmotor.

 

Björns söksida

Privat sida som har samlat ihop en del sökmöjligheter, t.ex. några sökmotorer, Download.com, Dictionary.com, SAOB, IMDB, SL Trafiksvar m.fl. Varför man nu skulle vilja söka i SAOB och SL Trafiksvar samtidigt...?

 

Ecosia

Eko-sökmotor. Ecosia donerar 80 % av sina annonsintäkter till ett trädplanteringsprogram i Brasilien. Hittills har de planterat över 900 000 träd där.

 

Factbites

En sökmotor utvecklad i Australien som fokuserar på att få fram relevant innehåll och inte bara ett stort antal träffar.

 

Fireball

En av de mest använda sökportalerna i Tyskland.

 

Gigablast

Gigablast är en av bara fyra sökmotorer i USA som har indexerat över en miljard sidor. Möjligt, men söker man på en svensk företeelse (t.ex. mitt efternamn) blir resultatet väldigt magert.

 

Google

Google är jättebra för oprecisa sökningar, när man inte riktigt vet vad det heter eller hur ord stavas. För precisa sökningar när man vet exakt vad man vill söka är Google ofantligt irriterande - eller var, för de verkar faktiskt ha skärpt sig på sistone. Att söka användningsfrekvens med finlir gick inte alls. Sökte jag "magtarmkanalen" (med citattecken) fick jag samma resultat som för "mag-tarmkanalen", en blandad kompott med och utan bindestreck. Och Google struntade både i ordformen och i våra svenska bokstäver: när jag sökte t.ex. "häckning" visade träffarna även hack, hacking, hackning, hackande. Mellan "hår", "här" och "har" gjordes ingen skillnad. Deras uppryckning kommer tyvärr 15 år för sent för mig.

 

Kvasir

Urgammal norsk söktjänst som fortfarande finns kvar.

 

Onix - sökportal

"Gammaldags" sökportal där man kan söka i bara Onyx eller i hela världen, och med sökord eller via ämneskategori. Sådana här portaler fanns det många av innan Google kom, numera är de ganska sällsynta.

 

Serendipity

Bygger på Google men har anpassat sökmotorn och lovar att träffarna ska bli något utöver det vanliga. Något som man inte väntade sig, något man blir glad av. Men när jag testsöker får jag inga ovanliga träffar alls, så jag förstår inte riktigt konceptet.

 

Spezify

Mycket annorlunda visuell sökmotor som presenterar resultaten ungefär som på en anslagstavla med lappar, en del med bilder och andra med text - i sökningen görs ingen skillnad mellan text, bilder och film. Alla lappar är förstås klickbara.

 

Webinfo

Finsk sökmotor för produkter och tjänster. Sök med sökord eller per ämneskategori. Man kan också välja att söka exempelvis bara i Helsingforsregionen eller bara i Åboregionen.

 

Wikianswers

Sökmotor med konceptet öppen källkod. Grundaren är en av upphovsmännen bakom Wikipedia.

 

Yahoo Search

Världens näst största sökmotor, volymmässigt.

 

 

Bookmark and Share

 

© 2013–2019 Cercurius AB — Uppdaterad 2019-10-27

Översätt sidan!

Madeleine Lars

 

sidvisningar

sedan 2013-08-01