Logga

Översätt sidan!
Sök på hela sajten
Sajtkarta
Aktuellt
Om oss   Kontakt

Cercurius.se / Länkar / Övriga / Musik / Strömmande tjänster: musik på nätet
Start
Hypnoterapi
Tidigare liv
Astrologi
Drömtolkning
Healing
Kurser
Språkliga tjänster
Ordlistor
Typografi
Böcker/Skriftalster
Lexikonlänkar
Övriga länkar

 

Listor
Fotoalbum
Sockerberoende
 

 

 
 

sidvisningar

sedan 2013-08-01

Övriga länkar

 

Musik

Musik

Strömmande tjänster: musik på nätet

 

Blip.fm

Skapa din egen radiostation och integrera den med Twitter. Sök enstaka låtar eller artister och lägg till, eller lägg till andra användares radiostationer.

 

Deezer

Fransk tjänst med ett brett urval av musik. Man kan skapa och lyssna på spellistor, och också ladda upp sina egna mp3-filer i "My MP3s". Samma prissättning som övriga betaltjänster under den här rubriken. Det går att spela på tre enheter samtidigt och man kan spara både album och spellistor offline för att lyssa på när man inte är uppkopplad. I gratistjänsten (enbart i datorn) är tidsbegränsningen på två timmar/månad numera borttagen, men reklamen finns förstås kvar.

 

Google Play Musik

Google har (märkligt nog för att vara Google) ingen gratisvariant med reklam, utan efter testperioden måste man skaffa Premium eller låta bli. Här finns ett brett utbud av svensk och nordisk musik, och man får själv ladda upp hela 50 000 låtar (ingen begränsning i filstorlek, bara i låtantal) i kontot som blandas med Googles låtar i "Mitt bibliotek" och som sedan kan strömmas ner i alla enheter. Det går att koppla upp till 10 enheter till ett enda konto. Offlinelyssning finns. Uppladdningen kan göras manuellt eller med Googles program Musikhanteraren som man installerar i datorn och som efter första gången skannar och laddar upp allt nytt automatiskt. Ladda upp sina egna låtar kan man för övrigt göra utan att ha Premium, så om man inte vill ha tillgång till Googles musikutbud utan bara till sin egen musik räcker det med gratiskontot. Det är ett suveränt sätt att förvara sin egen samling på nätet och kunna strömma den till alla enheter.

När man söker en viss artist får man upp hans eller hennes populäraste låtar plus information om liknande artister, och numera även information om artisten (dock inte om alla). Det finns en stor mängd färdiga spellistor för t.ex. nysläppt musik, årstider, aktivitet och humör.

En funktion i Google Play Musik som jag inte hittar någon annanstans är möjligheten att direkt i kontot ändra i taggarna på alla låtar och album som man har lagt till i Mitt bibliotek, oavsett om man själv har laddat upp dem eller lagt till dem från Googles samling. Den heter "Redigera info" och där kan man t.ex. ändra genren om man inte gillar Googles genreindelning, men också album, artist, kompositör, år, omslag m.m.

 

Grooveshark

Efter långdragna juridiska strider har musikströmningstjänsten Grooveshark stängt ner. Så här skrev jag för några år sedan om tjänsten:

Ända från början har jag tyckt att en sådan här gratistjänst är för bra för att vara sann, och jag har bara väntat på att den antingen (som så många andra musiktjänster) ska slå igen, eller införa ljudreklam, eller bli en betaltjänst. Men den finns kvar år efter år och blir bara bättre. Underbart!

Men nu är den alltså borta.

 

Jango

Den amerikanska radiotjänsten Jango är helt klart en imitation av Pandora (se nedan): de har inte bara snott konceptet rakt av utan även färgschemat. Men i motsats till Pandora fungerar Jango i Sverige, både i datorn och på mobila enheter. Man kan skriva in en artist och skapa en automatisk radiokanal baserad på andra användare med liknande smak som en själv, men det finns också färdiga genrestationer, bl.a. årtionden, som inte finns i Pandora. Man har också möjighet att få se sångtexten samtidigt som man lyssnar på en låt, och biografi och information om liknande artister finns, liksom funktionen tummen upp/ner. Precis som Pandora har Jango både bildannonser och ljudreklam på sajten, men om man kopplar kontot till Facebook reduceras den muntliga reklamen till en gång per dag, och även om man inte gör det är det inte ljudreklam lika ofta som i andra tjänster. Lyssnar man i appen på surfplattan är det ingen ljudreklam alls, så det är ett utmärkt alternativ.

 

Last.fm

En blandning av webbradio, nätgemenskap och statistikarkiv. Huvudtanken är att man laddar ner ett litet program/en plugin/en app som skrobblar (registrerar) den musik man spelar i sin enhet, och så kan man gå in och kolla vad man har lyssnat på genom åren. Man kan också tala om direkt i sitt konto vad man gillar. Man ser vad andra lyssnar på och de ser vad man själv lyssnar på. Ett plus i kanten för informationen om varje artist som visas samtidigt som man lyssnar.

 

ListenLive.eu

EU:s radiosida med radiokanaler, både för webbradio och andra, indelade efter land.

 

Live365

Över 5 000 radiostationer med ett bra urval, men irriterande mycket reklam. Men liksom överallt blir det självklart reklamfritt om man betalar för sig.

 

Maestro

En tjänst för att förvara hela sitt musikbibliotek på nätet och få tillgång till den på vilken enhet som helst. Liksom i Last.fm laddar man ner ett program, men i stället för att det skrobblar de låtar man spelar i datorn, skannar den igenom låtsamlingen och låter en strömma musiken till andra enheter, alternativt laddar upp hela samlingen på nätet (alltså på samma sätt som i gamla mp3tunes.com). Sedan har man tillgång till sina låtar på sina olika enheter, kan lyssna på andras låtar och dela spellistor med andra.

Den här tjänsten har jag inte testat och tänker inte heller göra det. 2008 testade jag sex tjänster som fungerade på det här sättet. Ett par år senare hade fem av dem lagts ner, och nu är även den sista borta. I flera av dem laddade jag upp hela min musiksamling - snacka om slöseri med tid! De texter som jag skrev om de numera nedlagda tjänsterna finns kvar som referens här. Nu finns dessutom Google Play Musik som fungerar likadant som Maestro även i gratiskontot (se ovan), och nu använder jag det i stället.

 

Musicovery

Fransk musikradio som var först med en annorlunda idé: utöver att ange låt, artist eller genre kan man ange tidsepok och humör, dvs. om det ska vara exempelvis lugn eller glad musik från en viss tidsperiod. Fördelen är att man får upptäcka mycket musik som man inte kände till. Tyvärr verkar de ha övergett den ursprungliga layouten där låtarna ritades upp som ett nätverk (en mindmap eller tankekarta), för det var väldigt tilltalande.

 

Nettiradiot

Förteckning över internetradiostationer i Finland och i världen. Stationerna är indelade efter genre, årtionde eller världsdel. På finska.

 

Pandora

Numera stängd för lyssnare utanför USA. Blev min absoluta favoritradio redan 2005, långt innan någon svensk tjänst med strömmande musik fanns. Det går att lyssna på den i Sverige med en VPN-tjänst, men egentligen finns det ingen anledning nu när det finns så många andra bra alternativ. Exempelvis Jango (se ovan) är en kopia av Pandora men funkar problemfritt i Sverige. Vill man ändå testa Pandora måste man uppge ett amerikanskt postnummer för att de ska kunna rikta reklamen: numera är det nämligen både ljudreklam och annonser i gratiskontot, som för tio år sedan var helt reklamfritt. Pandora är en ren radiotjänst där man anger en artist, genre eller kompositör och på så sätt skapar en station med liknande musik, så det går inte att spela ett helt album med en viss artist. Det finns också färdiga genrestationer. Dessutom visas låttexten, information om artisten och fyra liknande artister. En höjdarfunktion är att man inte bara kan tala om vad man gillar utan också vad man inte gillar, och då lovar Pandora att aldrig spela något liknande igen. Andra tjänsters tummen upp och tummen ner-funktion gäller bara just den låten, medan Pandora analyserar låten och inkluderar andra liknande låtar i funktionen. När jag spelar musik under "Utforska" i Google Play Musik och det kommer en raplåt ger jag tummen ner. Efter ett tag kommer det en ny och jag ger tummen ner. Och så där håller det på, tills jag tappar humöret och morrar: "Men fattar du inte att jag inte gillar rap??" Nej, Google fattar inte. Men Pandora förstår.

 

Radio Play

Svensk sajt med flera vanliga radiostationer, som Vinyl 107, Mix Megapol och NRJ, men också över 150 specialstationer som bara finns på webben. Man kan välja musiktema, årtionde eller enstaka år. Reklambaserad.

 

Rara

Londonbaserad tjänst som även de numera verkar ha stängt ner.

 

Rdio

Rdio (uttalas "ardio") grundades av en av upphovsmännen bakom Skype och har sitt säte i USA. De är numera uppköpta av Pandora (se ovan) och finns alltså inte mer som fristående tjänst, och därför fungerar inte länken. Jag låter ändå en del av min gamla text stå kvar här.

Liksom i flera andra tjänster finns det en biografi över varje artist, men här är den bättre såtillvida att några saker är utbrutna och står bredvid: född, (död), medlem i och aktiva år. Man slipper alltså läsa igenom biografin för att se vilket band artisten har varit med i.
Några listor baserade på humör finns tyvärr inte, men funktionen "relaterade artister" är mer utbyggd än någon annanstans. För varje artist får man en lång lista på liknande artister, och dessutom en lista på personer som artisten är inspirerad av, och en på artistens inspirationskällor.

Men en sak som måste räknas som banbrytande är att när man spelar sin personliga station (baserat på det man har lyssnat på tidigare) kan man välja mellan fem olika nivåer, från Bekant till Äventyrlig. Bekant innebär artister som man har spelat själv, och för varje nivå bort från Bekant och närmare Äventyrlig kommer man längre ifrån den musik man själv har spelat. Men ofta gillar man ju den musiken också, och om det kommer låtar man inte gillar är det bara att ge tummen ner så spelas de inte igen. Här behöver man alltså inte skapa spellistor om man inte vill, utan man lär tjänsten vad man gillar och sedan är det bara att spela sin station. Då blir det mer som en radio än som en personlig musiksamling.

 

Spotify

Spotify behöver knappast någon närmare presentation. Dessutom har jag inte testat den på så länge att jag avstår från att skriva om den.

 

Tidal

Amerikansk artistägd tjänst som har köpt upp Wimp, se nedan. Jag har inte testat Tidal och låter därför en del av texten om Wimp stå kvar.

 

Tube Radio

Lyssna på låtar från YouTubes miljontals musikvideor. Det fungerar alltså som en radio, fast ljudkvaliteten varierar förstås lika mycket som i originalvideorna (filmen visas i litet format intill). Kräver inloggning, men är gratis.

 

Wimp

Norsk/svensk tjänst. I Sverige fokuserar Wimp på svensk musik, och de har en musikredaktion som rekommenderar musik baserat på vad man lyssnar på.

Wimp har tagit Spotifys och Raras koncept och byggt ut det ännu mer och gjort det ännu bättre. Precis som på Rara finns det spellistor för olika stämningar/humör, men det är bara en av ett 15-tal rubriker med spellistor för olika tillfällen. Andra exempel är årstider/helger (t.ex. julmusik), bäst just nu, det bästa från olika skivbolag... Man kan markera sina favoriter, och funktionen "Liknande artister" är en lista med tre artister som liknar den man just spelar. En biografi över varje artist finns också. Wimp är väldigt aktiva och "på" och samarbetar med konserter och musikfestivaler, presenterar artistporträtt och intervjuer m.m. I appen kan man också låta mobilen lyssna på en låt man inte vet namnet på och hitta den åt en.

Wimp har köpts upp av Tidal (se ovan) och det går inte att skapa nya konton här längre.

 

 

Bookmark and Share

Madeleine 

 

 

© 2013-2018 Cercurius AB — Uppdaterad 2016-01-22