Logga

Översätt sidan!
Sök på hela sajten
Sajtkarta
Aktuellt
Om oss   Kontakt

Cercurius.se / Länkar / Övriga / Musik / Arkiv och databaser
Start
Hypnoterapi
Tidigare liv
Astrologi
Drömtolkning
Healing
Kurser
Språkliga tjänster
Ordlistor
Typografi
Böcker/Skriftalster
Lexikonlänkar
Övriga länkar

 

Listor
Fotoalbum
Sockerberoende
 

 

 
 

sidvisningar

sedan 2013-08-01

Övriga länkar

 

Musik

Musik

Arkiv och databaser

Sverige  •   Övriga Norden  •   Övriga

 

Sverige

 

Musik- och teaterbiblioteket

Ett av Europas största forskningsbibliotek inom musikområdet. Med lånekort här kan man lyssna på strömmad musik från 75 000 album och titta på 1 450 filmer på nätet från Naxos Music Library. 100 000 digitala noter finns att ladda ner, dessutom länkar till noter som finns tillgängliga på annat håll. Teaterhistoria hittar man också här.

Observera att det (sep. 2014) står "Sidan kunde inte hittas", men det är rätt sida och f.n. enda sättet att komma till biblioteket!

 

Svensk mediedatabas

Svensk mediedatabas är söktjänsten för Kungliga bibliotekets audiovisuella samlingar, som innehåller 8 miljoner timmar inspelat material och därmed utgör Sveriges största databas över ljud, radio, film, tv och multimedia.

 

Svenskt visarkiv

Centralinstitution för vis- och folkmusikforskning samt svensk jazzhistoria. Med länken kommer man direkt till söksidan, där man kan söka i vis- och låtregistret, i notsamlingen och i flera ljudsamlingar. I vis- och låtregistrets databas finns ca 180 000 poster över visor och låtar i tryckta publikationer från de senaste 500 åren, i notsamlingen finns över 100 000 låtar, och ljudsamlingarna är från hela Europa.

 

Övriga Norden

 

YLEs grammofonarkiv

Yleisradio är Finlands riksradio, och YLEs grammofonarkiv är Finlands största musikarkiv. Här finns nästan alla finländska skivor sedan hundra år tillbaka och en stor samling av andra inspelningar från alla musikområden.

 

Övriga

 

AllMusic

Det här har varit musikens motsvarighet till filmens IMDb, men det var länge sedan... Sajten har stagnerat och blivit svåröverskådlig. Jag är frestad att ta bort den, men jag låter den stå kvar ett tag till så får vi se vad som händer med den.

 

Eurovision Song Contest Database

En databas med väldigt många sökmöjligheter på allt som man kan tänkas vilja veta om världens största underhållningsprogram. När man har sökt och kommit till sidan med resultatet i olika spalter går varje spalt att sortera alfabetiskt/kronologiskt. Sajten drivs av en privatperson, en tysk, men är på engelska.

 

Midomi

Det är svårt att söka i vanliga musikarkiv efter en viss låt om man varken kommer ihåg titeln eller artisten. Men här räcker det om man bara minns hur låten går. Man klickar i rutan och sjunger eller hummar i minst tio sekunder, så får man sedan förhoppningsvis veta vad låten heter och vem som har skrivit den. Men det funkar tyvärr mindre bra på svenska låtar.

 

RoJaRo

Världens största arkiv över och länkar till artiklar, diskografier, recensioner etc. publicerade i musiktidskrifter över hela världen från 1992 och framåt. Databasen innehåller över två miljoner referenser. Här finns också en lista över musiktidskrifter och skivbolag, med länkar till dem. Sajten är norskägd men språket är engelska.

 

Second Hand Songs

Här kan man ta reda på vem som framförde originalversionen av en viss låt, och vem/vilka som har spelat in en cover av den. Databasen innehåller över 50 000 låtar i 270 000 versioner och över 60 000 artister och låtskrivare.

 

Songtapper

Samma tanke som på Midomi (se ovan), men här behöver man inte sjunga utan det räcker att knacka fram sångens rytm på tangentbordet, så försöker sajten identifiera vilken låt det är. Bra för den som inte har sångröst, alltså.

 

 

Bookmark and Share

Madeleine 

 

 

© 2013-2018 Cercurius AB — Uppdaterad 2014-09-25