Logga

Översätt sidan!
Sök på hela sajten
Sajtkarta
Aktuellt
Om oss   Kontakt

Cercurius.se / Länkar / Övriga / Mat och dryck / Recept
Start
Hypnoterapi
Tidigare liv
Astrologi
Drömtolkning
Healing
Kurser
Språkliga tjänster
Ordlistor
Typografi
Böcker/Skriftalster
Lexikonlänkar
Övriga länkar

 

Listor
Fotoalbum
Sockerberoende
 

 

 
 

sidvisningar

sedan 2013-08-01

Övriga länkar

 

Mat och dryck

Mat och dryck

Recept

Svenska  •   Engelska  •   Tyska

 

Svenska

 

Allt om mat

Allt om mat är ju en mattidning, men här finns även en stor databas med över 20 000 sökbara recept.

 

Arla

Jag hittar inte hur många recept det finns här, men det verkar vara många. De är uppdelade alfabetiskt i hundratals teman, men det finns förstås också frisök.

 

Coop Recept

Stor receptsamling som är sökbar på många sätt, bl.a. efter region (= land) och säsong. En annan avdelning heter "Överkänslighet", där man kan välja att få recept utan ägg, gluten, mjölk eller nötter, eller med låg laktoshalt.

 

DN Mat & Dryck

DN har tusentals recept i sin databas. Man kan söka på fritext, senaste recept eller bara vegetariska rätter, eller begränsa sökningen till huvudingredienser, högtider eller tillagningstid. Tyvärr är sidan väldigt rörig med mycket reklam, vilket drar ner helhetsintrycket.

 

Ewerman

Ewerman säljer frukt och grönsaker, utan smakförstärkare, stabiliseringsmedel och färgämnen. Länken går till avdelningen med recept, som alla innehåller frukt och bär eller grönsaker. Även drycker finns förstås, exempelvis smoothies.

 

Fikagängets receptsamling

Ett gäng privatpersoner som har samlat sina bästa recept på fikabröd. Recepten står i alfabetisk ordning och det finns ingen annan sökmöjlighet, och det är bara några få recept som har bilder.

 

Glutenfri kost

Faktabank om glutenintolerans, celiaki och allergier. Men här finns också en receptbank, och länken går direkt till den. Alla kan bidra med recept.

 

Green option

Trots det engelska namnet en svenskspråkig sajt med vegetariska recept. Här finns inte särskilt många, men för den som söker recept på grön mat kan sajten vara en inspirationskälla. Den innehåller också information om grön mat och en liten restaurangguide.

 

Hitta Recept

Hitta Recept är numera tillbaka på sin gamla adress men är fortfarande en del av My Taste. Hitta Recept är en sökmotor som letar igenom alla stora svenska receptsajter, vilket i skrivande stund ger 560 000 recept, och det blir fler för varje minut. Man kan också skriva in vad man har i kylskåpet och skafferiet, så får man förslag på recept som innehåller de livsmedlen.

 

Ica recept

Över 14 400 recept med många olika sökmöjligheter: på ingredienser, typ av recept, typ av måltid, högtider, tillagningssätt eller land. Andra filter är tillagningstid (ska det gå på en minut eller en timme?) och allergianpassat (glutenfritt, laktosfritt, äggfritt).

 

I form - recept

Sajt som innehåller det mesta inom hälsa och fitness, inklusive en avdelning med 600 sunda recept.

 

IT-köket

En matsajt där användarna bestämmer innehållet med hjälp av den tekniska plattform som ITköket.se erbjuder. Recept, diskussionsforum och tips om aktuella matprogram på tv. I avdelningen "Vad har du hemma?" kan man mata in upp till tre ingredienser och söka recept utifrån dem.

 

Kladdkakan

På Kladdkakan.se finns mängder av recept, men enbart på kladdkakor och brownies, även gluten- och laktosfria. Sökfunktion finns. Besökarna kan kommentera recepten och skicka in egna recept.

 

Koka ihop

Koka ihop valdes till Sveriges bästa matsajt 2011 av tidningen Internetworld. Här finns 21 000 recept, webb-tv, köksskola, matkalender, diskussionsforum och väldigt mycket mer. Sajten har över en halv miljon medlemmar.

 

Kokboken

I Kokboken för man in och sparar sina egna recept och kan på så sätt få hela sitt receptarkiv samlat på ett enda ställe. Man väljer själv om man vill spara recepten privat eller dela dem med andra, men tanken är förstås att de ska vara tillgängliga och sökbara för alla. Det som gör Kokboken speciell är att den är helt reklamfri trots att den är gratis.

 

Kungsörnens recept

Kungsörnen tillverkar ju mjöl, vilket speglas i de ca 250 recepten: de är indelade i kategorier som Pizza, Pannkaka, Våfflor, Pasta m.fl. Men glädjande nog har de faktiskt också några glutenfria recept.

 

Matklubben

Matklubben har över en miljon medlemmar och nästan 100 000 recept. De verkar ha tagit bort registreringstvånget nu för att man ska få se recepten, vilket är tacknämligt. Här kan man välja att spara ett recept i kokboken eller att lägga till ingredienserna i inköpslistan. I avdelningen Videorecept finns ett hundratal instruktionsfilmer som visar några svåra moment i matlagningen.

 

Matrecept

Sajt som känns ganska fattig jämfört med andra receptsajter - recept finns det, men jag hittar inga bilder alls. Det kanske finns, men de är i så fall väldigt få. Och mat ska absolut illustreras med bilder!

 

MUMS Miljömat

MUMS står för Mat Utan en Massa Skräp och är en sajt som lägger tonvikten på bra matval för hälsa och miljö. Det innebär ekokogiskt, närproducerat, säsongsanpassat och näringsrikt. Här finns både recept och massor med information, och en väldigt bra funktion som heter Näringsberäkning av egna recept. Man lägger in sina egna recept och får miljö- och näringskommentarer om dem. Kommentarerna, liksom alla recepten, bygger bl.a. på Ät S.M.A.R.T.-modellen och Livsmedelsverkets nationella rekommendationer. Klicka på fliken "Recept" högst upp för att komma direkt till receptavdelningen.

 

Recept.com

Söktjänst för att hitta de bästa recepten på internet - alltså inte alla, utan bara ett urval med hög kvalitet. Det finns följaktligen inga recept alls här, utan när man har sökt och klickar på ett recept länkas man vidare till den ursprungliga sajten, som kan vara Ica, Tasteline, Recept.nu eller någon annan. En sökkategori som finns här och som inte så många har är svårighetsgrad: lätt, medel, avancerat.

 

Recept.nu

Den här sajten är ett samarbete mellan TV4 och Bonnierförlagen, och de 22 000 recepten kommer från TV4:s matprogram och utvalda delar av Bonnierförlagens kokböcker. De lite ovanligare sökningsmöjligheterna här är kock (från ett visst tv-program) och källa, som är tv-program eller kokbok.

 

Recepten.se

Mycket omfattande sajt som otroligt nog är resultatet av en enda person, en tjej vid namn Susanne Jarl. Hon har programmerat sajten, designat databasen och gjort sajtens layout och design, och dessutom är det hon som lagar all maten, bakar, skriver alla recept och tar alla foton, och foton finns till alla recept. Här bidrar inga besökare med recept, utan det är helt och hållet ett en-kvinne-arbete. Men här finns inte bara hundratals recept, utan också en veckomeny för varje vecka, mat- och baktips och en avdelning om mat och hälsa. Och människan jobbar inte alls professionellt med mat: till yrket är hon systemutvecklare, så mat och hälsa är bara ett intresse!! Hur hinner hon??!! Helt fantastiskt är det!

 

Receptcentralen

Närmare 2 000 recept, de flesta från paret bakom sajten, men en del är hämtade från kokböcker. Bland sökmöjligheterna finns nyttigt och LCHF, och det finns också en avdelning med svensk husmanskost. Alla recept har inte bilder, men man kan välja att visa enbart sådana som har det.

 

Tasteline

Tasteline är kanske den mest kända svenska mat- och receptsajten med över 400 000 besökare per vecka. Här finns närmare 30 000 recept och sökning görs på många sätt, bl.a. på näringsvärde eller barn vilket inte är så vanligt. Menyer finns också, med instruktionsfilmer, och lite mattester.

 

ThaiMat

Kokbok med thailändsk mat, sammanställd av Benny Ingman. Layouten är 90-tal och inga recept har bilder, men vill man ha thailändska recept på svenska är sajten perfekt. Här finns också en avdelning som heter Baser & Grunder, där grunderna och ingredienserna i thailändsk mat gås igenom.

 

Vegania

Massor med recept på veganmat, med många bilder. Dessutom tips och fakta om vegansk mat och livsstil, t.ex. näringslära, ingrediensguide, ersättningsguide och mycket mer.

 

Veganrecept

Sajten drivs av Veganföreningen i Sverige, så här finns näringslära, artiklar, boktips, länkar och förstås även recept. Recepten är svårsökta och saknar bilder, men smarriga är de.

 

Vegetarian.se

Svenska Vegetariska Föreningens webbplats med vegetariska recept från både matproffs och besökare. Bara text, inga bilder. Dessutom annan information om vegetarisk livsstil, kalendarium och länkar.

 

Vegetariskt.com

Närmare 700 vegetariska recept, med speciella ikoner för om receptet har bild och om det har kommenterats av någon.

 

Engelska

 

Betty Crocker's Recipes and Cookbooks

Betty Crocker är ingen kvinna utan ett amerikanskt varumärke som skapades redan 1921. Så här på sajten säljs de produkterna, men det behöver man inte bry sig om utan kan ägna sig enbart åt recepten. Sökmöjligheterna är många, inklusive att ange ingredienser för att få fram vad man kan laga, och internationell mat. Men lustigt nog finns inte Europa med, utan det är bara fransk, tysk och italiensk mat som har egna rubriker.

 

Culinary.net Recipes

Stor samling recept, indelade i kategorier. Det går också att sätta betyg på maträtterna. Under rubriken "CulinaryTV" finns det en hel avdelning med tv-filmer för den som hellre vill se hur man lagar en viss rätt än läsa om det.

 

Digital Cookbooks

Digitaliserad samling av några av de viktigaste och mest inflytelserika amerikanska kokböckerna från slutet av 1700-talet till början av 1900-talet, närmare bestämt 76 stycken. Inte de allra senaste recepten, alltså... Man kan välja mellan att läsa kokböckerna på webben eller att ladda ner dem som pdf-filer.

 

Food Reference Recipes

Food Reference är en stor källa till matkunskap, men länken går direkt till receptavdelningen med över 10 000 recept. De är indelade i snabbkategorier och i en utförligare kategorikarta (som en sajtkarta), men man kan också söka med frisök.

 

International Vegetarian Union - Recipes Around the World

Vegetariska recept från hela världen som besökarna själva bidrar med. Här finns över 3 000 recept på engelska och ytterligare några hundratal på andra språk. Från Sverige finns bl.a. ett recept på äppelsoppa. Äppelsoppa??

 

Tyska

 

Das ultimative Studentenkochbuch

Tysk kokbok för studerande. Den som pluggar tyska och vill öva språket har alltså ett gyllene tillfälle här. Här finns inte bara recept utan också en festplanerare, baskunskaper för nybörjare i köket, citat och ordspråk om mat och dryck med mera.

 

Kochmobil - Kochbuch für Geniesser

Tysk kock utanför Köln som har samlat ihop över 10 000 recept, och dessutom en matskola med tips och råd om matlagning och bakning.

 

Kochrezept

Lite rörig sajt, men här finns 58 000 recept som är sökbara på flera olika sätt, bl.a. efter land. Under Sverige hittar man recept på köttbullar, julskinka, dajmtårta och mycket annat.

 

 

Bookmark and Share

Madeleine 

 

 

© 2013-2018 Cercurius AB — Uppdaterad 2014-09-28