Logga

Översätt sidan!
Sök på hela sajten
Sajtkarta
Aktuellt
Om oss   Kontakt

Cercurius.se / Länkar / Övriga / Mat och dryck / Näringsvärde och GI
Start
Hypnoterapi
Tidigare liv
Astrologi
Drömtolkning
Healing
Kurser
Språkliga tjänster
Ordlistor
Typografi
Böcker/Skriftalster
Lexikonlänkar
Övriga länkar

 

Listor
Fotoalbum
Sockerberoende
 

 

 
 

sidvisningar

sedan 2013-08-01

Övriga länkar

 

Mat och dryck

Mat och dryck

Näringsvärde och GI

Kostregistreringsprogram att ladda ner  •   Kostregistrering på nätet  •  

Livsmedelsdatabaser  •   GI-tabeller

 

Kostregistreringsprogram att ladda ner

 

Dietist XP

Finns i både gratis- och betalversion, där betalversionen har fler funktioner. Dietist XP är egentligen inte avsett för eget (långvarigt) bruk utan för professionella som jobbar med klienter, för i en och samma fil kan man max föra kostdagbok i tre veckor, och den filen har ingen kalender utan dagarna heter Dag 1, Dag 2 osv. Det går alltså inte att gå tillbaka och se vad man åt ett visst datum ett visst år.

På alla de tre kurserna i näringslära jag har gått, vid två olika universitet, är det Dietist XP vi har använt.

 

Formfixaren

Sajten som tillhandahöll det helt okej gratisprogrammet Formfixaren finns tyvärr inte kvar längre sedan flera år tillbaka. Men eftersom jag har programmet installerat och hade installationsprogrammet kvar tar jag mig friheten att lägga upp det på vår sajt, tills någon protesterar. För säkerhets skull har jag skannat filen med Avast och den är virusfri. Programmet fungerar under Win7/64.

 

Hälsovakten

Hälsovaktens program finns sedan 1998 och används av såväl professionella i nutritions- och hälsobranschen som privatpersoner. Som datorprogram finns det i versionerna Standard och Plus, men båda kostar pengar så det finns ingen gratisvariant.

 

Kostregistrering på nätet

 

Dietist Net

Webbvarianten av Dietist XP (se ovan). Webbvarianten finns i sin tur i tre versioner, Pro och Lite som båda är betalversioner, och så en gratisversion med enbart basfunktioner, alltså inga vitaminer, mineraler, etc.

 

Dumbbell.se

Gratis kost- och träningsdagbok på nätet, plus ett diskussionsforum för tränings- och kostintresserade. Men år efter år finns det bara några hundra trådar där, och fortfarande hittar jag inga uppgifter om vem som ligger bakom sajten.

 

Fitday

Amerikansk gratistjänst. Bortsett från att näringsrekommendationerna skiljer sig mellan USA och Sverige är det lite irriterande att man inte kan lägga till 100 gram av ett livsmedel, bara "1 portion".

 

Hälsovakten

Hälsovaktens webbvariant finns i fyra versioner, Standard, Plus, Aktiv och Pro, som alla kostar pengar. Det finns skärmdumpar som visar hur det ser ut där inne, och man har också möjlighet att testa tjänsten gratis i en vecka innan man bestämmer sig.

 

Madital

Fantastiskt bra dansk gratistjänst som har allt man behöver och mer därtill - många fler funktioner än i en del betaltjänster. Det är också tydligt och överskådligt rent grafiskt, med cirklar och staplar. Danmark har ungefär samma livsmedel som Sverige, och det är de nordiska näringsrekommendationerna som följs här, dvs. samma som i Sverige. Jag har använt Madital i många år och tjänsten blir bara bättre hela tiden. Bakom den ligger en privatperson, Lone Petersen, som lyssnar mycket på sina användare.

 

Madlog

Dansk tjänst som kostar 500 DKK/år men som inte är bättre än den kostnadsfria Madital. Från början hade de inte ens vitaminer och mineraler med, men med tiden har de utökat funktionerna.

 

Matdagboken

Gratis svensk matdagbok och motionsdagbok, men här finns också mycket annat: recept, veckomatsedlar med utskrivbara inköpslistor, artiklar, diskussionsforum m.m. Bakom sajten finns sju personer, alla med olika inriktning inom kost, hälsa och träning, inklusive en kostrådgivare för sockerberoende.

 

Livsmedelsdatabaser

 

Fineli - Livsmedelsdatabas

Finlands Folkhälsoinstituts livsmedelsdatabas med information om näringssammansättningen i finländska livsmedel och sådana livsmedel som används i Finland. De 3 700 livsmedlen finns både i alfabetisk ordning och uppdelade i kategorier. Här hittar man en del matvaror som (ännu) inte finns i den svenska databasen. Länken går till den svenska språkversionen, men sajten finns också på finska och engelska.

 

Fødevaredatabanken

Den danska livsmedelsdatabasen med information om 1 050 danska matvaror.

 

Livsmedelsdatabasen

Svenska Livsmedelsverkets databas med över 2 000 svenska livsmedel och maträtter. För varje livsmedel finns värden för över 50 näringsämnen.

 

GI-tabeller

 

GI-tabell

Svensk tabell över glykemiskt index, med möjlighet att sortera antingen alfabetiskt på livsmedel eller på GI, från lågt till högt.

 

International table of glycemic index and glycemic load values

Den internationella GI-tabellen för glykemiskt index och glykemisk belastning, uppdaterad 2008.

 

 

Bookmark and Share

Madeleine 

 

 

© 2013-2018 Cercurius AB — Uppdaterad 2014-09-24