Logga

Översätt sidan!
Sök på hela sajten
Sajtkarta
Aktuellt
Om oss   Kontakt

Cercurius.se / Länkar / Övriga / Mat och dryck / Allmänt om mat och dryck
Start
Hypnoterapi
Tidigare liv
Astrologi
Drömtolkning
Healing
Kurser
Språkliga tjänster
Ordlistor
Typografi
Böcker/Skriftalster
Lexikonlänkar
Övriga länkar

 

Listor
Fotoalbum
Sockerberoende
 

 

 
 

sidvisningar

sedan 2013-08-01

Övriga länkar

 

Mat och dryck

Mat och dryck

Allmänt om mat och dryck

Allmän kost

Svenska  •   Engelska

Specialkost

 

Allmän kost

Svenska

 

100 gram

Söktjänst där man kan söka ingredienser, dagsbehov och näringsvärden och få veta hur många kalorier maten innehåller. Livsmedelsdatabasen har över 11 000 produkter från hundratals tillverkare. En sajt för att ha kontroll på vad man stoppar i sig.

 

Allt om mat

Mattidning. Tips och artiklar om mat, och även recept.

 

Foodetc.se

På den här svenska matsajten finns det också recept, men det som gör sajten väldigt speciell är temat "Jorden runt" med en sida om varje land med information om det landets matkultur. Vet du t.ex. vilken nationalrätten på Vanuatu är? ;-)

 

Gastrogate

Egentligen en sajt för att söka och betygsätta restauranger, men den har en liten udda funktion som gör att den platsar på den här sidan: man kan nämligen söka på maträtt. Vill man absolut ha t.ex. pannkakor får man veta vilka restauranger i hela Sverige som serverar det till lunch just i dag.

 

MUMS Miljömat

MUMS står för Mat Utan en Massa Skräp och är en sajt som lägger tonvikten på bra matval för hälsa och miljö. Det innebär ekologiskt, närproducerat, säsongsanpassat och näringsrikt. Här finns både massor med information och recept, och en väldigt bra funktion som heter Näringsberäkning av egna recept. Man lägger in sina egna recept och får miljö- och näringskommentarer om dem. Kommentarerna bygger bl.a. på Ät S.M.A.R.T.-modellen och Livsmedelsverkets nationella rekommendationer. Det går att skriva ut en inköpslista över ingredienserna.

 

Recepthjälpen

Här kan man söka i en ingrediensdatabas på svenska eller engelska och få resultatet även som bild. Det finns också en ordlista med matlagningstermer på svenska och engelska + förklaring, liksom måttomvandling och ett forum där man kan ställa frågor. En utmärkt sajt för svenskinlärare!

 

Svensk mat utomlands

Länkar till tio affärer som säljer svensk mat (och andra produkter) över internet och levererar den utomlands.

 

Taffel.se

Matsajt som drivs av matjournalisten Lisa Förare Winbladh tillsammans med flera andra kollegor. Här finns det recept, bloggar, boktips och även ett nyhetsbrev med "matskvaller, nyheter och nördigheter".

 

Äkta vara

Bakom sajten ligger en ideell medlems- och konsumentförening som driver frågor om bättre matkvalitet: färre tillsatser, mer råvara. Här finns dagliga nyheter om mat, en livsmedelsguide, en Sverigeguide och en E-nummerguide, plus en lista över de äkta matvarorna, d.v.s. varor utan tillsatser som har fått märkningen Äkta vara. Mats-Eric Nilsson, författaren till böckerna Den hemlige kocken och Äkta vara, bloggar här.

 

Engelska

 

Culinary.net

På Culinary.net finns det en stor samling artiklar med fakta om mat, indelade i ca 25 ämnesområden.

 

Epicurious.com

Precis som på Culinary.net finns det en stor samling artiklar här, och också en restaurangguide, uppdelad efter städer.

 

Food Reference Website

Faktadatabas med absolut allt om mat. Artiklar, citat, mathistoria, frågesporter, korsord och dikter, för att bara nämna några av kategorierna.

 

Specialkost

 

Allergimat

En sajt för alla slags matallergiker. Här kan man läsa om olika produkter, få recept anpassade till allergiker och diskutera i ett forum.

 

Allerglobal

På Allerglobal kan man skriva ut egna allergikort på olika språk att ta med på resan och visa upp på restauranger och kaféer. Man markerar vilka allergier man har (det finns över 60 att välja på, och om någon inte finns med är det bara att kontakta Allerglobal), väljer bland närmare 30 språk och skriver ut kortet eller sparar filen som pdf. På Celiakiförbundets sajt finns det också översättningskort, men märkligt nog enbart för celiaki - inte ens mjölk fast det ingår i förbundets arbetsområden. Där finns dock kort på några fler språk.

 

Gluten Free Travel Site

Som namnet antyder en sajt för att hitta och läsa omdömen om restauranger, affärer och hotell i hela världen som erbjuder glutenfri kost. Alla bidrag kommer från sajtens besökare - man behöver inte ens registrera sig och bli medlem för att kunna bidra. Sajten verkar ganska ny och många ställen saknas ännu, så det är bara att sätta i gång och skriva!

 

Glutenfri kost

Faktabank om glutenintolerans och celiaki men också om andra allergier (laktos-, veteprotein- och mjölkproteinallergi etc). Här finns fakta, senaste forskningen, nyheter och självklart också en receptbank, som alla kan bidra till.

 

Happy Cow

En mycket omfattande sajt om vegetarisk och vegansk mat och livsstil. Här finns en lång rad artiklar i ämnet, med allt från humor till djurrätt, och en stor avdelning med recept. Men det kanske allra bästa är en guide till vegetariska och veganska restauranger och hälsokostaffärer i hela världen. Man söker på stad eller land och får en lista över vad som finns där, inklusive adress och telefonnummer, öppettider och omdömen. Alla kan bidra med nya ställen och med att skriva omdömen. När vi var ute och reste i Europa sommaren 2013 hade vi med oss listor på restauranger och butiker utskrivna från många olika sajter, men det var alltid Happy Cow som var bäst.

 

Svenska Celiakiförbundet

Rikstäckande förbund för alla som inte tål gluten, laktos, mjölk eller soja. Information, forskning, nyheter och tips, och även recept. Här är jag medlem.

 

VegSource - Vegetarian & Vegan Resource

En källa till information om allt som rör en vegetarisk och vegansk livsstil.

 

 

Bookmark and Share

Madeleine 

 

 

© 2013-2018 Cercurius AB — Uppdaterad 2014-09-24