Logga

Översätt sidan!
Sök på hela sajten
Sajtkarta
Aktuellt
Om oss   Kontakt

Cercurius.se / Länkar / Övriga / IT / Nedlagda webb-OS
Start
Hypnoterapi
Tidigare liv
Astrologi
Drömtolkning
Healing
Kurser
Språkliga tjänster
Ordlistor
Typografi
Böcker/Skriftalster
Lexikonlänkar
Övriga länkar

 

Listor
Fotoalbum
Sockerberoende
 

 

 
 

sidvisningar

sedan 2013-08-01

Övriga länkar

 

IT

IT

Nedlagda webb-OS

(Operativsystem på webben, online-OS, webbaserade skrivbord, webbskrivbord, webbtops, virtuella datorer, moln-OS, molndatorer, virtuella skrivbord)...)

 

Kors

OBS!

De här länkarna är DÖDA. De sajter/tjänster som de refererar till är nedlagda och länkarna och texten finns bara kvar som referens!

De flesta texterna är skrivna 2008, några lite senare.

 

 

Samtliga tjänster under den här rubriken är gratis. Om det inte står hur mycket utrymme de erbjuder har jag inte hittat den uppgiften, men då är det troligen 1 GB.

 

ajaxWindows

ajaxWindows fungerar precis som Windowsskrivbordet: startmeny med program, egna mappar och kontrollpanel, ikoner med genvägar på skrivbordet, egen bakgrundsbild... Här finns ordbehandling och kalkyl, musikspelare, klisterlappar, gadgets m.m. Men tjänsten är tyvärr otroligt buggig, det är mycket som inte fungerar som det ska än, och mejl, kalender, adressbok, lagring etc. är inte integrerat i tjänsten utan med GMail, så ikonerna på skrivbordet funkar bara som genvägar dit. Och mitt GMailkonto kan jag nå direkt utan att gå härigenom. Men en funktion som är jättebra är möjligheten att importera alla sina bokmärken från datorn så att man slipper lägga till dem en och en. Man får också gott om utrymme: eftersom webbutrymmet är integrerat med GMail får man så mycket som man får där (f.n. 7 GB). Det är alltså inte ens vanliga GMail utan ett separat konto enbart för filer som man öppnar inifrån ajaxWindows.

 

Cloudo

Svenskt webb-OS (baserat i Stockholm) som har varit i betastadiet ända sedan det kom 2008, med exakt samma meddelande på inloggningssidan att det är "långt ifrån färdigt". Väldigt länge hade de inte så mycket mer än ett skrivbord och en anteckningsbok, typ. Nu finns det några applikationer, men de är väldigt enkla. Webbläsaren har inte flikar, mediespelaren är liten och kan inte maximeras, och ingen skulle väl på allvar vilja använda den här mejlklienten som standard. Något som däremot är häftigt är att man grafiskt kan få det att se ut precis som man själv vill, som Windows, Mac eller Linux. Jag har ända från början haft svårt att tro att Cloudo kommer att överleva, men nu vet jag inte heller om jag tror att de kommer att bli uppköpta (som alla andra blir) eftersom de har stagnerat helt.

 

EyeOS

EyeOS riktar in sig på att fungera som ett intranät för större organisationer, t.ex. skolor, universitet, företag och myndigheter. Dessa kan också välja att lägga EyeOS på sin egen server, och det blir då en betaltjänst. För privatpersoner är EyeOS gratis och fungerar som vilket annat webb-OS som helst. Här finns ett helt Officepaket och andra arbetsverkyg, och en FTP-klient. Webbläsaren kan importera och exportera bokmärken. Mejlen är till skillnad från de flesta andra av de här tjänsterna inte en webbmejl som varje registrerad användare får, utan en IMAP eller POP3-tjänst som man använder tillsammans med sin befintliga mejladress. Numera finns här också en ganska okej mediespelare.

 

Ghost, Global Hosted Operating System

Ghost finns (åtminstone delvis) på över 20 språk, däribland svenska. Ordbehandlaren är Zoho och med andra ord extern, men mejlen är intern och rent ut sagt imponerande, med möjlighet att både flagga mejl och förse dem med etiketter, plus avancerad sökning i mejlen och enormt många inställningar. Även adressbok (med flikar för å-ä-ö), kalender och att göra-lista finns. Musikspelaren imponerar å andra sidan inte. Webbläsaren hanterar bokmärken, historik och flikar, och så kan man välja om man vill surfa "direkt" eller "icke-direkt" (genom ombud). Suveränt! (Se kommentar nedan.) Och man loggas alltid in med SSL. Man kan också synka sina filer mellan G.ho.st och datorn med deras synkverktyg som fungerar med både Window, Mac och Linux. Rent grafiskt gillar jag det inte så värst mycket - ikonerna ser billiga ut och hela intrycket är helt enkelt lite leksaksaktigt. Först var de väldigt generösa med utrymme, men det har de dragit ner på nu: vi som har varit med från början har 15 GB, nya användare får numera bara 1 GB.

 

Glide

Här får man hela 30 GB gratis utrymme. Vid första anblicken ser det bra ut, jag skriver mer så småningom när jag har testat det ordenligt.

 

Senare kommentar:

Vilket jag alltså inte ens hann göra innan de gjorde om hela systemet.

 

Jooce

En fransk tjänst som inte ens försöker likna Windows eller fungera som ett webb-OS. I stället fungerar det på samma förvirrande sätt som Joost (Joost - Jooce!), dvs applikationerna är delvis gömda och poppar fram från kanterna när man rör musen där. (Jooce är baserat på Flash, inte på ajaxtekniken.) Och de enda funktioner som finns är mediespelare, chatt, kontakter och ladda upp filer (från datorn eller från webben). Man har två skrivbord, ett privat och ett som man delar med andra Joocers (users). Det här är helt klart en tjänst för fildelning och gemenskap - här ska man dela foton, musik och videor och chatta med sina kontakter, ingenting annat. En tjänst främst för privatlivet och inte främst för jobbet, som t.ex. iCloud.

 

OOdesk - Internet virtual desktop

I OOdesk får man 10 GB utrymme och vilken look man vill: man kan nämligen ha flera skrivbord som man sparar som olika "universum". Applikationerna har trevlig grafik och startar snabbt och smidigt. Webbläsare finns det ingen, däremot en webbaserad ftp-klient. Det står att språken är engelska, tyska, franska, spanska och italienska, men en del av applikationerna är faktiskt på svenska, bl.a. mejlen, som även har stavningskontroll på svenska (fast jag har hittills inte har fått den att fungera). Ordbehandlaren är en inbyggd Zoho Writer som öppnar och sparar dokument i sex format. Utforskaren har automatisk förhandsvisning av foton, och man flyttar filer mellan mapparna med dra-och-släpp. Bildvisaren kan visa bildspel med bakgrundsmusik och mediespelaren klarar musik och videofilmer med spellistor. Den kan också visa albumomslag men jag lyckas inte få den att göra det samtidigt som den spelar musik. För att utöka programutbudet kan man också lägga till egna program och lägga ikonerna på listen högst upp för att spara plats på skrivbordet. För inloggning kan man välja om man vill ha SSL eller inte.

 

OOS, Online Operating System

Det här är WinXP rakt av - väljer man XP som tema ser allting ut och fungerar precis som i XP, de har t.o.m. knyckt Windows-startknappen därifrån. När man jobbar i fullskärm finns det inte en chans att se att det inte är XP. Men om man föredrar utseendet från Win98 kan man få det i stället. Applikationerna går lätt att öppna och det gör det väldigt smidigt att jobba. Den inbyggda webbläsaren fungerar bra men är funktionsfattig och har inga flikar (som gamla IE). Mediespelaren som heter Media Player och ser ut som en urgammal Windows Media Player är också funktionsfattig och går inte att maximera, så det är svårt att titta på video. Men för bilder finns det inte bara ett program för att titta på bilder utan också en helt okej bildhanterare. Av Officeprogram finns det inget utöver en ordbehandlare, men pdf-läsare finns. Mejlen har bara basfunktioner och inga inställningsmöjligheter alls. En rolig detalj är att kalkylatorn fungerar med datorns numeriska tangentbord, man behöver alltså inte använda musen.

 

Startforce

Ett amerikanskt OS med lite Vista-känsla som t.o.m. har en egen aktivitetshanterare, men sidopanel saknas däremot. Startmenyn har en funktion för att låsa OS:et om man ska gå ifrån datorn en stund. Jag gillar musikspelaren där jag kan skapa spellistor. Videospelare finns det också. I webbläsaren surfar man med flikar, och ordbehandlare finns det både en egen och Zoho Writer, plus hela Zoho-officepaket och pdf-läsaren Adobe Reader. Mejlprogrammet fungerar med IMAP. 5 GB utrymme.

 

Kommentar:

Redan innan jag testade Ghost upptäckte jag en säkerhetsaspekt för de övriga med interna webbläsare som är helt ofattbar och som jag tycker det är oerhört viktigt att lägga på minnet. Scenario: jag sitter vid min egen dator och är inloggad i en massa konton i min vanliga webbläsare, GMail m.fl. Jag loggar in i ett webb-OS och surfar med deras interna webbläsare till de sajter där jag är inloggad på datorn - och då är jag automatiskt inloggad i webb-OS:et också! När jag surfar internt i ett webb-OS på en annans dator (vilket ju är hela idén med att använda en sådan här tjänst) och den personen är inloggad på samma tjänster som jag använder måste jag ju alltså hamna rakt i den personens konto. Det måste också betyda att jag lämnar en massa spår i datorns webbläsare när jag surfar med webb-OS:ets egen webbläsare. Det är helt otroligt, just därför att tanken är att man ska kunna använda de här "operativsystemen" var man än befinner sig, kunna sitta vid en allmän dator utan att lämna några spår och inte riskera något om man glömmer att logga ut från ett privat konto. Vad är det annars för vits med en intern webbläsare??!

Det enda undantaget är Ghost, där man kan välja hur man vill surfa (se ovan). "Direkt" innebär att när jag går till en adress där någon (jag eller någon annan) är inloggad i ett konto i datorns webbläsare blir jag automatiskt inloggad där, men väljer jag "icke-direkt" blir jag det inte.

 

Sammanfattning:

Det här är ju ingen recension med betygsättning utan bara kommentarer till mina länkar, men som sammanfattning kan jag säga att den tjänst som har utkristalliserat sig som den jag helst använder är iCloud. Den utvecklas snabbt (en del av de andra står stilla och verkar tycka att de är färdiga), är klart seriös, har bra applikationer och är snyggast rent grafiskt. Och är dessutom svensk.

 

Kommentar långt senare, i november 2013:

Med iCloud menar jag inte Apples molndator. Svenska iCloud sålde sin domän till Apple, blev stormrika och heter numera CloudTop. Det webb-OS:et finns fortfarande kvar och jag skriver om det här.

 

 

Bookmark and Share

Madeleine 

 

 

© 2013-2018 Cercurius AB — Uppdaterad 2014-09-23